تاریخ انتشار : یکشنبه 14 شهریور 1400 - 16:29
کد خبر : 3180

کاهش «ازن» در هوای پایتخت

مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با بیان اینکه شاخص آلاینده ازن در سه ماه گرم سال جاری کاهش چشمگیری نسبت به سال‌های ۹۸ و ۹۹ در پایتخت داشته است، گفت: گاز ازن (O۳) اصلی‌ترین آلاینده فصول گرم سال در شهر تهران است.

کاهش چشمگیر آلاینده «ازن» در هوای پایتخت

به گزارش تهران خبر؛ مسئول اصلی تشکیل ازن دو آلاینده‌ اکسیدهای نیتروژن (NOX) و ترکیبات آلی فرار (VOCs) هستند. گازهایCH۴ و CO نیز می‌توانند در تشکیل ازن در مقیاس بزرگ نقش داشته باشند.

به گزارش ایسنا حسین شهیدزاده گفت: موتورهای احتراق داخلی، منبع اصلی انتشار NOx هستند. منوکسید نیتروژن (NO) و دی‌اکسید نیتروژن (NO۲) آلاینده‌های ناشی از احتراق سوخت در وسایل نقلیه موتوری، نیروگاه‌های زغال‌ سنگ، نفت و گاز، بویلرهای صنعتی و سوزاندن زباله هستند. منبع تولیدVOCs نیز گازهای خروجی خودرو، نشت سوخت در ایستگاه‌های سوخت‌رسانی، رنگ‌ها، فعالیت‌های صنعتی، حلّال‌ها و … هستند البته به‌طور طبیعی، انتشار بیولوژیک از درختان نیز باعث تولید این هیدروکربن‌ها می‌شود.

وی افزود: بخشی از این ترکیبات سرطان‌زا هستند، برخی باعث التهاب مخاط و غشاء مخاطی می‌شند و بعضی نیز ممکن است خستگی و کاهش تمرکز را ایجاد کنند.

شهیدزاده درباره روند انتشار ازن گفت: آلاینده ازن به‌صورت مستقیم در هوا منتشر نمی‌شود بلکه توسط واکنش‌های شیمیایی بین اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرّار در حضور نور خورشید ایجاد می‌شود و به همین علت، میزان ازن در ماه‌های گرم سال و در وسط روز بیش از سایر مواقع است. پتانسیل اکسیدکنندگی بالای ازن، مشکلات جدی تنفسی، درد سینه، سوزش گلو و چشم، حملات آسمی، برونشیت، آمفیزم، سردرد و … را در پی دارد. علاوه بر افراد فعال در فضای باز، کودکان بیشتر از سایر افراد در معرض مخاطرات این آلاینده قرار دارند زیرا ریه‌های اطفال هنوز در حال رشد و تکامل و فعالیت آن‌هادرخارج ازمنزل درزمانی که سطح ازن بالاست، معمولاً زیاد است.

مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران درباره ارزیابی روند ازن در سال جاری گفت: هوای تهران از منظر آلاینده ازن در سال جاری (تا ۱۰ شهریور)، ۹ روز در وضعیت پاک، ۱۳۳ روز در وضعیت قابل قبول، ۲۲ روز در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس و یک روز ر وضعیت ناسالم برای عموم افراد جامعه قرار داشته است.  تمامی روزهای با وضعیت پاک به‌ جز یک روز (در خردادماه) مربوط به فروردین‌ماه است و در دو ماهه ابتدایی سال جاری با وجود متعادل بودن دمای هوا، هیچیک از روزها از منظر این آلاینده ثانویه، فراتر از حد سلامت قرار نداشتند. در خردادماه و همزمان با افزایش تدریجی دمای هوا، روند افزایش شاخص آلاینده ازن در شهر تهران نیز به‌تدریج آغاز شد و اولین روز آلوده به لحاظ این آلاینده در روز ۱۴ خرداد ثبت شد و شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس تا پایان فصل بهار در مجموع به شش روز رسید.

به گفته شهیدزاده با شروع فصل تابستان، این وضعیت تشدید شد و تیرماه با ثبت ۱۰ روز آلوده، آلوده‌ترین ماه امسال از منظر این آلاینده ثانویه بود همچنین آلوده‌ترین روز سال جاری به لحاظ این آلاینده با شاخص ۱۶۲ در ۱۸ تیرماه ثبت شد که تنها روز ناسالم ثبت شده از ابتدای سال ۱۴۰۰ بوده است. تقلیل نسبی دمای هوا در مردادماه، منجر به کاهش تدریجی غلظت آلاینده ازن و تعداد روزهای نامطلوب شد؛ به گونه‌ای که طی این ماه، تعداد روزهای آلوده به پنج روز ناسالم برای گروه‌های حساس رسید. هر چند طی ۱۰ روز ابتدایی آخرین ماه تابستان تا کنون، دو روز ناسالم برای گروه‌های حساس ثبت شده است اما پیش‌بینی می‌شود با کاهش دمای هوا و ساعات آفتابی، از غلظت آلاینده ازن کاسته می‌شود و شاهد کاهش تدریجی غلظت این آلاینده در شهر تهران باشیم.

به گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در جدول ذیل، مقایسه شاخص کیفیت هوای شهر تهران از منظر آلاینده ازن طی ماه‌های خرداد، تیر و مرداد سال‌های ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ آمده است که بر اساس آن، هر چند در این بازه زمانی در سال جاری، کاهش محسوسی را از نظر تعداد روزهای پاک به لحاظ این آلاینده شاهد بودیم، با این وجود، از تعداد روزهای آلوده (ناسالم برای گروه‌های حساس و ناسالم) به ویژه در مقایسه با سال گذشته کاسته شده است.

انتهای پیام

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.