تقابل مجلس با محیط زیست؛ نگاهی به تصمیمات جنجالی
به گزارش تهران خبر و به نقل از تسنیم، در سالهای اخیر، تقابل نمایندگان مجلس شورای اسلامی با موضوعات محیطزیستی به یکی از مسائل مورد توجه رسانهها تبدیل شده است. این تقابل که حاصل از نگاه غیرملی و محدود به استان نمایندگان است، در قالب مخالفت با پیشنهادات سازمان حفاظت محیطزیست در زمینههای مختلف نظیر تصویب
به گزارش تهران خبر و به نقل از تسنیم، در سالهای اخیر، تقابل نمایندگان مجلس شورای اسلامی با موضوعات محیطزیستی به یکی از مسائل مورد توجه رسانهها تبدیل شده است. این تقابل که حاصل از نگاه غیرملی و محدود به استان نمایندگان است، در قالب مخالفت با پیشنهادات سازمان حفاظت محیطزیست در زمینههای مختلف نظیر تصویب بودجه، طرحهای توسعه معادن، و برنامههای نوسازی حملونقل عمومی به وضوح نمایان است.
یکی از موارد جنجالی که اخیراً مطرح شده و نمایانگر اختلاف مجلس و محیط زیست است، عدم تصویب تخصیص 35 درصد از عوارض آلایندگی به توسعه حملونقل عمومی و کاهش آلودگی هوا بود که با اعتراض شدید شینا انصاری؛ رییس سازمان حفاظت محیط زیست مواجه شد.
البته این تنها تصمیم ضدمحیط زیستی نمایندگان نیست و پیشتر نیز شاهد این تقالب بودهایم. در ادامه برخی از موارد اختلاف را که در نهایت باعث متضرر شدن محیط زیست کشور شده است را مرور میکنیم.
1. مخالفت با تصویب احکام محیطزیستی در بودجه
پیشتر علی سلاجقه؛ رییس وقت سازمان حفاظت محیطزیست، تأکید کرده که با وجود توافق در کمیسیونها، احکام پیشنهادی محیطزیستی در صحن علنی مجلس به تصویب نمیرسند. او همچنین اشاره کرده که بودجه محیطزیست برای مقابله با چالشهای موجود، بهویژه در حوزه حفاظت از تالابها و مقابله با ریزگردها، کافی نیست.
2. عدم تصویب تخصیص 10 درصد عوارض آلایندگی به سازمان حفاظت محیط زیست
عوارض آلایندگی صنایع عمدتاً به شهرداریها، دهیاریها و فرمانداریها داده میشود که در بخشهای خرج میشود که مرتبط با آلودگی هوا نیست. به گفته امید حاجتی؛ معاون توسعه مدیریت حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیطزیست سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد کرده بود که 10 درصد این عوارض به این سازمان اختصاص داده شود تا بتواند به صورت موردی در موارد بحرانی و حاد ورود و مشکلات و معضلات را اصلاح کند اما این موضوع مورد تصویب مجلس شورای اسلامی قرار نگرفت.
3. مخالفت با تخصیص عوارض برای مدیریت پسماندهای شمال کشور
با توجه به شرایط وخیم دپو پسماند در شمال کشور سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد کرده بود که 10 درصدعوارض آزادراهها و بزرگراههای منتهی به استانهای شمالی اضافه شود تا برای مدیریت پسماند استفاده شود اما با این طرح موافقت نشد.
4. مخالفت با تخصیص عوارض بهرهبرداری از معادن در مناطق حفاظت شده به محیط زیست
سازمان حفاظت محیط زیست پیشنهاد کرده بود که 10 درصد از عوارض بهرهبرداری از معادن در مناطق حفاظت شده به مسائل محیط زیستی اختصاص یابد تا بتوان فعالیت معادن را مدیریت کرد و آثار و تخریب های زیست محیطی ناشی از فعالیت این معادن را به حداقل رساند اما مجلس شورای اسلامی با این پیشنهاد موافقت نکرد.
5. موافقت مجلس با تسهیل شرایط خودروسازان در موضوع اسقاط خودرو
مجلس با طرحی موافقت کرد که بر اساس آن، خودروسازان بهجای اسقاط خودروهای فرسوده، میتوانند با پرداخت 1.5 درصد از قیمت خودرو، از مسئولیت اسقاط معاف شوند و این مبلغ هم به صندوقی در وزارت صمت برود. این اقدام به نفع خودروسازان است اما در تضاد با اهداف محیطزیستی قرار دارد و احتمالاً به افزایش آلودگی هوا منجر میشود.
این اقدامات، که به ظاهر برای تسهیل روند توسعه و رشد اقتصادی در نظر گرفته شدهاند، میتوانند تبعات منفی جدی برای منابع طبیعی و کیفیت زندگی شهروندان به دنبال داشته باشند. در این میان، انتقادات فعالان محیطزیست نسبت به کاهش نظارتها و تصویب طرحهایی که بهطور مستقیم بر محیطزیست تأثیر میگذارند، ادامه دارد و نگرانیها درباره آینده زیستمحیطی کشور بیشتر میشود.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0