تاریخ انتشار : دوشنبه 25 مرداد 1400 - 16:22
کد خبر : 1186

طرح های توسعه ای که خواب راحت را از شهروندان گرفت/ نگاه شهروندان به دستان شهرداری تهران

شهر تهران چالش های بسیاری دارد که یکی از آنان طرح های توسعه ای است؛ طرح هایی که نه تنها به مقصد نرسید بلکه مسیر را هم پر از چاله و سنگلاخ کرد اما دیدگاه مدیریت شهری جدید در این خصوص چیست؟
تهران پنجمین شهر گران دنیا در مسکن / برای خانه‌دار شدن در ایران چند سال صبر  کنیم؟ - تجارت‌نیوز

به گزارش تهران خبر؛ سیمین برادران- طرح های توسعه ای سالیان سال است که در پایتخت کلید خورده اما سرانجام برخی از آن ها همچنان نامعلوم است و حتی به بن بست رسیده؛ از طرح توسعه دانشگاه تهران گرفته تا طرح های توسعه ای در دانشگاه های دیگر. خانه هایی که فریز می شوند و مردمی که سرمایه هایشان به بند کشیده شده است؛  نمی توانند ساخت و سازی داشته باشند خريد و فروش هم تحت تاثير طرح بوده و مردم را متضرر كرده چرا که املاك در طرح، زير قيمت واقعي خريداري مي شوند.

شاید طرح توسعه دانشگاه تهران یکی از این طرح هایی است که هر ساله از سوی دولت و مجلس حمایت می شود تا آرزوی شهر دانشگاهی محقق شود فارغ از اینکه هر طرح حداکثر باید 5 سال وقت و انرژی مردم را بگیرد نه اینکه بیش از دو دهه اجازه ساخت و ساز  را ندهند و مردم ناچار باشند خانه هایشان را به دانشگاه با قیمت اعلام شده بفروشند و در غیر اینصورت دست هایشان بسته و خواب هایشان پریشان شود.

دانشگاه تهران در آرزوی شهردانشگاهی است اما با خریدهای یکی در میان برای اجرای طرح و نداشتن بودجه کافی حالا باید به ساماندهی فکر کند و نه توسعه!

طبق قانون مردم باید املاک‌شان را بفروشند/ شورای عالی معماری و شهرسازی در  اندازه‌ای نیست که قانون شورای انقلاب و مجلس را لغو کند/ تاکنون از قانون  تملک استفاده نکردیم

اما ماجرا از چه قرار است؟ املاکی که در طرح توسعه دانشگاه تهران قرار دارد به همراه معابر حدود 32/7 هکتار است. بنا بوده یک سوم بودجه برای تملک توسط شهرداری، یک سوم از سوی دولت و یک سوم از طریق منابع دانشگاه تامین و از مردم خریداری شود. طرح توسعه دانشگاه تهران در سال 82 به تصویب می‌رسد تا اجرایی شود. خیابان انقلاب، وصال، بلوار کشاورز و کارگر در طرح هستند و به نظر می‌رسد که این طرح در این مرحله به علت اختلافاتی که میان ساکنین و مسئولین دانشگاه تهران بوجود آمده با کندی پیش رفت و حتی به بن بست رسید. آنچه که مشخص است شهروندان ساکن در اطراف دانشگاه تهران با چند معضل اساسی مواجه هستند. نخست عدم رضایت از قیمت پیشنهادی دانشگاه تهران برای خرید خانه‌هاست. در مرحله بعد اما کوتاهی دانشگاه تهران در تسریع سامان بخشی به این حوزه بوده است بدین ترتیب مزاحمت‌های زیادی برای شهروندان این محدوده ایجاد شد.

نقشه «شهر دانش دانشگاه تهران» تصویب شد

زمین‌های مردم فریز شده و مردم اجازه ساخت و ساز  طی 20 سال اخیر را نداشتند. از نظر برخی کارشناسان این طرح ابطال شد چراکه هر طرحی تنها 5 سال اعتبار دارد با این وجود هر ساله مجلس بودجه‌ای برای آن ها اختصاص می‌داد ولی همسایگان حاضر به فروش خانه‌ها و املاک خود نشدند و چالش 20 ساله‌ای میان مردم و دانشگاه تهران به راه افتاد.

اردیبهشت ماه سال98  شورای عالی معماری و شهرسازی اعلام کرد این طرح زمان اجرایش به پایان رسیده و دانشگاه تهران باید طرح ساماندهی ارائه کند و دیگر حق خرید خانه‌ها و املاک مردم را ندارد. زمین‌های مردم هم باید از فریز خارج شود. پایان آبان ماه 98  دانشگاه تهران باید طرح جدید را ارائه می‌کرد اما بنا به گفته مسئولین هرگز طرحی ارائه نشد. البته علی محقر، مدیر اجرایی طرح توسعه دانشگاه تهران در سال 98 این اقدام شورای عالی معماری و شهرسازی را غیر قانونی دانست و از سوی دیگر مردم محدوده هم حاضر به فروش خانه‌های خود نیستند. محقر معتقد بود دانشگاه تهران در این شرایط طرح را اجرا می‌کند و مردم هم طبق قانون باید املاک خود را بفروشند!

خانه هایی که سقف ندارند

یکی از اهالی محدوده طرح توسعه دانشگاه تهران در اسفند  98 وضعیت را اینگونه شرح داد: چندی است بخشی از یک خانه محدوده خیابان 16 آذر بر اثر فرسودگی و باران فرو ریخته است. مدتی است که اداره برق برای انجام پروژه‌ای ورقه‌های آهنی را در خیابان ریخته و خیابان‌ها را کنده است، هر ماشینی که از روی این ورقه‌ها عبور می‌کند این خانه‌ها میلرزد و ساکنین را به وحشت می‌اندازد و حتی به اداره برق و شهرداری مراجعه شده ولی ترتیب اثر داده نشده است. (بنا به گفته ساکنین این مشکل در حال حاضر حل شده است) خانه‌های این محدوده ایمن نیست. خانه‌های مردم به خاطر طرح به‌اصطلاح توسعه دانشگاه بر سر ساکنان خراب می‌شود زیرا از طرفی اجازه ساخت داده نمی‌شود و از سوی دیگر مالکان به دانشگاه نخواهند فروخت. واقعا این مردم اسیر باید چه کنند؟! دست‌مان از همه جا کوتاه است. 

طرح توسعه دانشگاه تهران – میدان

دانشگاه تهران کوتاه نیامد

زهرا نژادبهرام، عضو سابق شورای اسلامی شهر تهران در سال 98 گفته است که متأسفانه علیرغم مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی مسئولان دانشگاه تهران از این رأی خوشنود نبوده و آن را برنتابیدند و از این رو به ریاست جمهوری نامه نوشته و خواستار لغو این مصوبه شدند. بر اساس قانون هر طرح ساماندهی و توسعه‌ای اگر ظرف مدت 5 سال به اتمام نرسد کان ‌لم‌ یکن تلقی می‌شود و اجرای آن باید متوقف شده و مردم از حقوق خود بهره‌مند گردند اما امروز طرح اسماً‌ ساماندهی نه رسماً توسعه دانشگاه تهران 20 سال است اجرایش کامل نشده اما همچنان مسئولان این دانشگاه مترصد گسترش طرح و اجرای نیمه‌کاره آن هستند.

تجمع ساکنان خیابان انقلاب مقابل وزارت راه؛ طرح توسعه دانشگاه تهران را باطل  کنید- اخبار اقتصادی تسنیم | Tasnim
تجمع کسبه‌ی محدوده‌ی طرح توسعه دانشگاه تهران | پایگاه خبری تحلیلی انصاف نیوز

دانشگاه تهران ساماندهی می شود

این ماجرا آنقدر کش آمد که دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران طرح ساماندهی دانشگاه را ابلاغ کرد و شهرداری به تهیه طرح تفصیلی در مصوبه ی جدید ملزم شد.

دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در نامه ای به حناچی شهردار تهران، محسنی بندپی استاندار و هاشمی رییس شورای شهر تهران، مصوبه ۲۱ تیر ۱۴۰۰ شورای عالی را در خصوص طرح ساماندهی دانشگاه تهران ابلاغ کرد.

بر اساس این مصوبه شهرداری تهران مکلف است طرح تفصیلی جدید این محدوده را حداکثر ظرف مدت دو ماه با رعایت شرایط تعیین شده توسط شورا تهیه کند.

مهدی چمران کیست ؟( زندگینامه مهندس مهدی چمران عضو شورای شهر تهران )

چمران: همان اول به طرح توسعه دانشگاه تهران انتقاد داشتم

مهدی چمران، رئیس جدید شورای شهر تهران در رابطه با طرح  توسعه دانشگاه تهران به خبرنگار تهران خبر گفت: باید بررسی هایی صورت گیرد. زمانی که طرح دانشگاه تهران را به تصویب رساندند انتقاد کردم و گفتم که برای اتمام این طرح موفق نخواهید بود و در آن می مانید.

او گفت: رئیس وقت دانشگاه تهران به ساختمان شورا آمد و آقای احمدی نژاد هم آن زمان شهردار بود. بحث هایی انجام شد و گفتم با این روش به جایی نمی رسیم. الان هم می بینید چه مشکلاتی ایجاد کرده است.

چمران با اشاره به پیش بینی اش برای شکست این طرح تاکید کرد: آن زمان گفتند حتما عملیاتی می کنیم اما در انتها دیدیم که سرانجام این اتفاق نیفتاد.

رئیس شورای شهر تهران در پایان افزود: باید دقیق تر این امر را بررسی کنم ولی دیدگاهم این است که اگر تصمیمی گرفته می شود باید منابع مالی برایش در نظر گرفت. برای دانشگاه امیرکبیر هم در کمیسیون ماده 5 تصمیم گرفته شد و همانجا گفتم که الان حق ندارید این طرح را شروع کنید. هر زمان اعتبار لازم و توان داشتید شروع کنید و اگر نداشتید شروع نکنید.

اکونومیست: تهران نخستین شهر جهان با بیشترین افزایش مخارج زندگی | ایران  اینترنشنال

و اما آینده…

شهرداری تهران ظرف دو ماه فرصت دارد تا طرح تفصیلی را مطابق طرح ساماندهی دانشگاه تهران تغییر دهد و این روزها پایتخت در حال تغییر مدیریت بوده و سرنوشت طرح توسعه دانشگاه تهران همچنان نامعلوم است اما طرح های توسعه ای دیگر در نقاط مختلف پایتخت وجود دارد که سال هاست خانه های مردم را فریز کرده و باید یکبار برای همیشه سرنوشت این خانه ها مشخص شود.

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.